New York, NY
4,000 SF
2007

We were commissioned to transform a commercial warehouse space into a home for a family.  In order to blend architecture and light in a cohesive way, we developed a modular partition system of ‘light boxes’ that consists of a series of structural plywood frames and acrylic panels. A continuous lighting rail, threaded through the top of the frames, provides pin spot lighting between the translucent panels. The frame is distinguished by a pattern of CNC-milled apertures that allow the maximum amount of light to travel laterally through the upright struts. For cost-efficiency, we used CNC-milling and laser cutting fabrication to minimize waste of materials and maintain accuracy for the kit-of-parts system.

The translucent ‘light boxes’ cast light into the darker parts of the loft while also providing privacy between adjoining rooms. Their forms also create a more expansive experience of space by suggesting depth within and beyond their translucent surfaces.  Large transparent ‘vitrines’ are suspended within the ‘light boxes’ for the display of books and art objects.

Within each of the private bedrooms, the ‘light boxes’ bathe the interiors with light. This is also true of the bathrooms which are textured with natural limestone and marble. A series of wood steps leads up to the master bathroom which was designed as an oasis for a contemplative spa experience.

CONSULTANTS
LIGHTING Christine Sciulli Light + Design
MECHANICAL Rodkin Cardinale Engineers
CONTRACTOR Kane Contracting
PHOTOGRAPHY Paul Warchol